Iznogoud

Medlemmar
 • Content count

  1,505
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

136 Outstanding

1 Follower

About Iznogoud

 • Rank
  Veteran

Profile Information

 • Kön Man
 • Ort Sandviken

Recent Profile Visitors

4,074 profile views
 1. I dag har jag ....

  Bytt katalysator, växellådsolja och fixat ett luftläckage vid spjällägesgivaren som påverkade tomgången med ca, +700rpm ( från 1360 rpm till 650rpm enligt OBD läsaren ) = mindre bra för avgasvärdena vid besiktning, på reservdelsjondajen. Så på Fredag ska den ombesiktas och beslut tas om den får bli min andra bil istället för jondajen jag åker i nu. Fast det var en jäkla skillnad på 1,5L turbodiesel och 1,3L bensin sugmotor i körbarhet
 2. Vad har du gjort för din Jeep idag ?

  Bytt Vänster motorfäste och fläktkåpan på skogsbilen. Hade Christer som nyfiken praktikant + att jag gjorde en Hi Tech hjulinställning på hans ZJ
 3. Oljan i F-lådan är vanlig ATF. Noterbart är att lagren bak glappar rätt rejält axiellt även om de är fräscha, tror jag kunde rycka bakhjulen ett par MM in/ut på min ZJ utan att det i övrigt var några missljud eller anmärkningar på besiktningen.
 4. I dag har jag ....

  Det sköter väl tekniken om... När jag tog E kortet -02 berättade läraren om en... kulturberikande ungdom som han övningskörde med. Vid varje start från stillastående gasade killen fullt vilket resulterade i att TCS´n gick in och gav "fäste" ( detta var vintertid ), läraren frågade varför han gasade så mycket istället för att anpassa gasen till underlag och behov, och fick till svar att det behövde han som förare inte göra då det fanns TCS. Efter några korsningar kopplade läraren ur TCS systemet när killen inte märkte det, med resultat att när det slog om till grönt och killen gasade fullt utan att få något riktigt fäste, sladdade han in i närmsta snövall och fastnade. Vet inte om han lärde sig något av det eller inte, det förtäljde inte historien då hans övningskörning var parallell med vår, men med tanke på hur trafiken ser ut idag är han nog inte ensam om den inställningen att tekniken löser allt åt föraren.
 5. Olja styrservo

  Vad säger boken att du ska ha för olja? Följ bokens rekomendation, kvalitetsmässigt, så bör det fungera ok. Vanligtvis är det vanlig ATF olja till servot, men ibland krånglar biltillverkarna till det med "special" oljor.
 6. I dag har jag ....

  Nja, hjullastare får du köra med B, och AM kort under förutsättning att arbetsgivaren tillåtit dig att göra så. + att arbetsgivaren dokumenterat att du som förare fått nödvändig kör och säkerhetsinstruktioner. Ovan muntligt förklarat av lärarna på min förarutbildning då jag frågade åt en bekant med företag där de anställda ibland måste köra hjullastare.
 7. I dag har jag ....

  Tips till arbetslösa inom pendlingsavstånd till Söderhamn, eller med husvagn och campinglust... Om 2 veckor startar en ny YA maskinförarutbildning ( grävmaskin/hjullastare + ev, grävlastare ) där platser fortfarande finns kvar. Utbildningen är ca, 20 veckor lång och ger god chans till jobb.
 8. Wrangler TJ 97 AC problem

  Om systemet håller gas tillräckligt för att dra igång kompressorn, men inte tillräckligt för att kyla har du en mindre läcka, troligen i en o-ring då trasig kondensor brukar tappa ur all gas. Att bara fylla på med ny gas är att kasta pengarna i sjön då det snart läckt ut igen om inte läckan fixats först. Ett tips är att köpa envirosafe´s GDS kit med tätningsmedel och gas + påfyllnadsslang, och fylla AC´n själv. kostar runt 500 hundringen. OBS! Du kan inte lämna in den till en riktig AC verkstad sedan då deras maskiner inte är kompatibla ( enligt uppgift ) med GDS gasen ( Gasol enligt enligt hörsägen... ). Men det fungerar i alla fall, har gjort det på 4-5 bilar med utmärkt resultat.
 9. Sådå, nu har jag nog hittat rätt inställning till slut. Mätte och justerade litegrann på vägen hem från Söderhamn idag och fick som värst en temperaturdiff på 10° mellan framhjulen + att ratten inte gick tillbaka till mittenläget vid färd rakt fram = fel inställning. Justerade lite mer nyss och provkörde med en temperaturdiff på Max 0,5° mellan framhjulen + att ratten självcentrerar vid färd rakt fram. ( Wohoo! ) Tyvärr påverkade det inte bränsleförbrukningen nämnvärt, som jag hoppats på. Men 0,53L/M på motorväg är väl inte så dåligt ändå. Dock som tidigare nämnt kan jag nu köra på 5ans växel där det tidigare varit svårt att köra på 4an, så det är en klar förbättring.
 10. 27Kg är väldigt lätt i vinschsammanhang. Köper du ett modellanpassat fäste så är det anpassat till din bil och du behöver inte förstärka mer vid normal användning. Vinschen bör klara minst 1,5ggr bilens vikt, mer är att föredra för att vara säker på att komma loss. batteri och generator kan behöva förbättras vid frekvent brukande.
 11. Vad är detta? ABS

  Lampan slocknar bra om systemet klarar en uppstartscheck som görs automatiskt vid start för kontroll av sensorer mm. Fel på ABS ringarna larmas först vid körning då de är uppenbart mekaniska Ev, måste du köra minst 30-40Km/h efter reparation av ABS systemet innan lampan släcks. ( hastighetskännande ) Varje sensor skickar en egen signal till ABS styrningen för att denna ska veta om något hjul förlorat fästet eller låsts upp vid inbromsning, mest troligt går kablarna under baksätet bara vidare framåt i den större kabelhärvan.
 12. Vad är detta? ABS

  Osäker, men tror den sitter under baksätet ja. Följ sladden från givaren och se vart den går in i kupén.
 13. Sandvikens jeepklubb

  Det blev ett magert deltagande idag, bara 2 bilar Men jag och Christer hade desto roligare då vi fann på nya spår i helt obanad terräng, otroligt kul. Christers ena sidoruta sprack i atomer "bara då där", hans högra tröskel hade ett märkligt stubbe/stenavtryck ( modell rejält! ) mitt på upptäckte vi efter hemkomst. Mitt vänstra motorfäste gav upp vilket gjorde att fläkten gjorde konfetti av fläktkåpan då motorn vred sig onormalt mycket. Upptäckte också av en slump att gummipluggen i bakre diffkåpan var spårlöst försvunnen i morse efter att bilen lastats på trailern, inga spår efter oljeläckage på kåpan och oljenivån var ok ( vatteninnehåll okänt ännu... ) varför mitt mest konspiratoriska sinne misstänker sabotage på hemmaplan Hade pluggen försvunnit i skogen vid förra körningen borde kåpan vara oljig tycker jag. Tyvärr inga bilder då jag fortfarande inte vet vart göra av dom på nätet efter att min fotosida gått upp i rök
 14. Sandvikens jeepklubb

  Nästa körning nu på Lördag 12/8 kl, 10 Gissar att det är ganska blött i spåren efter sista tidens regnande.
 15. I dag har jag ....

  ...hantverkare i huset, det här kommer att bli d y r t