Iznogoud

Medlemmar
 • Content count

  1,431
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

123 Outstanding

1 Follower

About Iznogoud

 • Rank
  Veteran

Profile Information

 • Kön Man
 • Ort Sandviken

Recent Profile Visitors

3,892 profile views
 1. Handbroms ZJ 97

  Grundregeln vid handbromsarbeten är att slacka helt och hållet ute i trumman först + se till att allt kan röra sig fritt som tänkt, och sedan arbeta sig därifrån och in mot handbromsspaken vad gäller justering. Börjar man vid spaken eller under bilen kan det bara bli fel. Har sett MÅNGA kundbilar där ägaren misslyckats med att justera bromsen.
 2. Handbroms ZJ 97

  Beror på hur de är monterade, de brukar gå att montera åt båda håll på många modeller. På ZJ har jag ingen aning, utan mer en generell notering. Prova dig fram och bak några hack så märker du.
 3. Vad har du gjort för din Jeep idag ?

  Sjunger du mycket i gosskören eller? Med tanke på dekoren i bakgrunden
 4. Vad har du gjort för din Jeep idag ?

  Om det vore så enkelt, varför har frågan varit uppe till diskussion så många gånger bland GC ägare? Instruktionsboken borde väl också ha funnits vid import reg,besiktningen, om den finns X antal ägare senare? Och då borde väl alla ZJ fått 3500Kg eftersom karossen de facto är godkänd för det, och de flesta drag jag sett haft godkännande för 3500Kg. Årsmodell på mercuryn?
 5. Ljudet låter mekaniskt varför jag inte tror på något oljerelaterat fel, däremot vidgar sig ju metallen vid upphettning vilket kan göra att en liten frigångstolerans försvinner och 2 hårda ytor slår i varandra. Minnet kan spela spratt med psyket, men jag tror så här i skrivande stund att mitt missljud också uppkom efter en tids körning, och då främst vid motorvägskörning. Lossa startmotorn och kika in i hålet samtidigt som de vrider flexplattan för att se ev, islag på turbinbultar mm.
 6. Lös startmotor. turbin eller defekt flexplatta. Fick liknande missljud förra året på en Granada automat där det visade sig att startmotorn satt lös.
 7. Vad har du gjort för din Jeep idag ?

  Med något udda undantag har det suttit 3500Kg demonterbart drag på samtliga ZJ. Det krävs ett intyg för att regga bilen med en högre dragvikt, något den svenska generalagenten ovilligt utfärdar om bilen är importerad med hänvisning till att de inte vet vad bilen är konstruerad för för vikt. Vilket är en dålig ursäkt i mitt tycke då de har tillgång till alla produktionsdata via chassienumret, och därmed se vilka options bilen har. Svensksålda däremot har alltid ( så gott som, vad jag vet ) 3500Kg dragvikt. En EU godkänd, ny bil idag har ( troligen ) andra regler än äldre, importerade fordon. Se ex,vis denna länk https://www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Fordon/Fordonsregler/Personbil/Dragkrok-pa-personbil/ " Efter 1 september 2013 behöver bilen i samband med eftermontering inte genomgå en registreringsbesiktning för kroken om den monteras på en EU-typgodkänd personbil eller en EU-typgodkänd lätt lastbil. Kravet för att man inte ska behöva registreringsbesikta i det här fallet är att kroken är typgodkänd och avsedd för bilen den ska monteras på, att den är monterad på ett fackmässigt sätt och enligt bil- och kroktillverkarens anvisningar, samt att uppgifter om bilens maximala släpvagnsvikt finns registrerad, kontrollera detta i registreringsbeviset. " Jag har gärna fel i frågan då det underlättar kommande bilköp för egen del, men än så länge tror jag tyvärr på min intygskravvariant
 8. styrrulle? zj 97

  http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_from=R40&_trksid=p2380057.m570.l1313.TR0.TRC0.H0.Xidler+pulley+grand+cherokee+4.0.TRS0&_nkw=idler+pulley+grand+cherokee+4.0&_sacat=0 Kan hända att jag har en liggande, osäker på årsmodellerna bara.
 9. I dag har jag ....

  Bilen hämtad och betald. Gjorde ett nytt försök att sälja bil idag, en gammal rostig Ford. 30 sekunder efter att annonsen kom ut ringde en kille som var på väg för att titta på den. Bilen annonserades ut som reservdelsbil för 800Kr under reservdelar, och torde vara ett uppenbart GDS projekt eller reservdelsbil för de flesta. Men tydligen inte *suck* Killen kom hit och tittade på bilen till slut efter att först ha ringt och klagat på att min adress inte fanns där han befann sig!? Efter att först ha kört 7 Mil var det tydligen skitjobbigt att åka 1,5Mil till Väl på plats klagades det på det ena efter det andra, och prutades... Vad tror... ehhh... icke skidåkande nationaliteter att man får för bil för 800Kr? Det blev ingen affär i alla fall. Gick en liten stund så ringde nästa, icke skidåkande person... Och lät lika förbryllad ( av det lilla jag förstod ) varför min adress inte var där han befann sig. Han skulle höra av sig imorgon ev. Då jag denna gång tydligt påpekade att det krävs mycket jobb för att kunna besikta bilen lät det som om intresset svalnade betänkligt. Fattas bara att de tror att de ska få en UHDTV på köpet som i Lidingö...
 10. I dag har jag ....

  Liten uppdatering då, efter mycket klämmande, kännande och andra märkliga undersökningsmetoder kom han fram till att en muskel från knät upp i arslet var typ ur funktion. Ett antal stick med vad som upplevdes vara köttermoterar i vardera skinkan påstod han att det skulle kännas bättre efter någon dag då sticken skulle väcka upp den insomnade muskeln. Gissa min förvåning efter åratal av ointresse från i stort sett alla offentligt vårdanställda här i trakten, när det tycks ha fungerat!? Varför har jag inte fått träffa denna sjukgymnast tidigare, som med undantag av en tidigare som slutade, faktiskt verkar veta vad han gör? Antar att det är placeboeffekyten, men även min frusna skuldra tycks ha tinat upp något efter hackandet med köttermometern i skinkorna.
 11. Vad har du gjort för din Jeep idag ?

  Njaee.... Av mina ZJ jag ägt har det varit spridda skurar med släpvagnsvikten. 2 svensksålda ZJ´s hade 3500KG ( vilket alla svensksålda får ), sedan har jag 2 importbilar nu med 3500Kg, 1 imp, hade 2400Kg, 1 imp, 2000Kg, 1 imp, 1500Kg. XJ hade 1500Kg och 2000Kg Så det är verkligen spridda skurar vad gäller dragvikter trots att samtliga ZJ med 1 undantag haft samma typ av demonterbara dragkrok. XJ bilarna hade olika dragkrokar. Det du behöver för att regga om bilen är ett intyg att draget och bilen klarar den högre lasten, vilket kan vara svårare att få än få en tiggare att ge dig pengar... Intygshjälp kan fås hör ex,vis http://www.beckab.se/importhjalp/intygsbestallning Jag bytte bil istället för krångla med intyg efter att ha frågat runt litegranna, samma sak med förra biltrailern som jag ville höja lastvikten 500Kg på då axlar och kulhandske redan klarade den vikten enligt typskyltar. Det ENDA sättet att få igenom det var att släptillverkaren gjorde en mindre konstruktionsändring av befintlig vagn= Onödigt tillkrånglat i syfte att få mig som ägare att tröttna...
 12. Vad har du gjort för din Jeep idag ?

  Nej, mig veterligt är det draget som avgör >Max< dragvikt och inte körkortet eller "släpvagnen". Dragkroken och dess infästning tål ju inte mer belastning för att hastigheten är låg. Dessutom, om dragbilen har bruttovikt 1500Kg, måste dollyns vikt också läggas till den bogserade bilens vikt. Så i exemplet 1500Kg dragbil ( och dragkrok ) får den bogserade bilen bara väga runt 1300Kg. Men en bil kan ju bantas en hel del genom att demontera batteri, res,hjul mm + att i angiven tjänstevikt ingår förare 70Kg och full tank vilket kan dras av i viss mån då förare saknas och tanken på en skrotbil eller bil som säljs sällan är fulltankad.
 13. Vad har du gjort för din Jeep idag ?

  Det ska stå på draget ( vanligtvis, och KRAV vid drag reg,besiktning ) vad draget är godkänt för. Ett drag utan typskylt eller hemmasnickrat godkänns för Max 1500Kg idag vad jag vet. Sedan kan karossinfästningarna eller drivlinekapaciteten minska släpvagnsvikten även om draget är godkänt i sig för högre vikter. Med de nya släpvagnsreglerna är det rena snurren hur mycket en bil får dra. ( Tack och lov för E-kortet så man slipper mycket av den huvudvärken ) Efterfordon bedöms annorlunda. Än mer märkligt är att jag inte får köra buss eller lastbil med bara B kort, men är bussen B klass 2 reggad är det ok, och om lastbilen är motorredskapsreggad. Ok att hastigheten skiljer 30km/h mellan C och MR reggning, men vikt och storlek är ju detsamma...
 14. Växelväljare

  Mest troligt ja då den endast är kopplad till lådan via ett länkage, och inte en del av lådan.
 15. Vad har du gjort för din Jeep idag ?

  60Mil med dolly, jag tyckte det var trist med 45Mil med trailer för att hämta dollyn... Engholm har redan svarat, men väldigt enkelt uttryckt så ska dragbilen vara tyngre, eller lika tung, som lasten inkl, dollyn väger. Kan ju lösas med sandsäckar eller liknande om dragbilen är för lätt och man vill vara extra laglig... Sedan vill jag hävda att draget också spelar in, är det godkänt för ex,vis 1500Kg så är det 1500Kg som gäller oavsett om man drar i 30 eller 80Km/h Vet att många båtägare brister på den punkten med sina båtvagnar vid i och urläggning av båten.