Iznogoud

Medlemmar
 • Content count

  1,565
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

145 Outstanding

1 Follower

About Iznogoud

Profile Information

 • Kön Man
 • Ort Sandviken

Recent Profile Visitors

4,203 profile views
 1. Stötig fjädring

  Tror mer på att experimentera med lufttrycket/däck än byta fjädrar/dämpare. Jag har ju höjt 4,5" fram och 3-3,5" bak och åker kungligt komfortmässigt, dock har jag bara 0,5 - 1,2Kg lufttryck ( gissar ) då bilen bara går offroad och inte är besiktad. Men det händer ju att den körs på vanlig väg ändå...
 2. Kolla oljenivån så att den är korrekt, fel nivå kan ge märkliga växlingar. Kontrollera, om möjligt, vad för olja som användes vid bytet då fel olja >kan< ge växlingsproblem. Korrekt oljekvalitet är ATF+, ofta tippas det i DXIII eller liknande då det är/var vanligare, men som >kan< ge problem. Noterbart är att det kan vara, inte att det absolut blir. Om oljan är okänd finns det billig ATF+ på Svedol för ca, 800Kr för 20L, åtgår ca, 4L vid delbyte och 12-20L om du vill skölja lådan med flera byten.
 3. bygga trösklar/ köpa balk

  Någon mer som är intresserad ifall dimension kan bestämmas? Andra dimensioner kan naturligtvis beställas, men då får beställaren ta hela balken om 6M. Hämtas hos mig och betalas i förväg/vid materialbeställning.
 4. bygga trösklar/ köpa balk

  XJ har lägre tröskelprofil om jag inte missminner mig.
 5. bygga trösklar/ köpa balk

  Så H80mm fungerar att svetsa dit utan problem? Vad gäller bredden så vill jag ha så brett som möjligt för att delvis skydda dörrarna för stenar/stubbar som riskerar att gnida mot nederkant av karossidan. 80x160x4mm finns i stenas prislista, vilket skulle göra trösklarna 2Kg lättare...
 6. I dag har jag ....

  Annonstips, XJ -89 bortskänkes i Gävle https://www.blocket.se/gavleborg/Bortskankes_76013895.htm?ca=5&w=1
 7. bygga trösklar/ köpa balk

  Lyfter en urgammal tråd, vilken är lämplig balkdimension att bygga trösklar av? Mätte på en rostig ZJ jag har ståendes och tror H100 x B150mm blir lagom storlek, tjocklek tycks bli 4mm utifrån stenas prislista http://www.stenastal.se/ 100x150x4mm väger 14,9Kg per M och borde bli i runda slängar 54Kg balk + svets mm.
 8. I dag har jag ....

  Typ. Grundvattnet är endast 60-80Cm under markytan och den största "stenen" är runt 4Mm på hela övningsområdet, så det kan nog flöda rätt bra under ytan vid mycket regnande som det varit sista veckorna. Kan bli riktigt spännande om man hittar ett sådant hål med hjullastaren eller hjulgrävaren...
 9. I dag har jag ....

  Har finputsat litegranna på hjulinställningen på jondajjen lite av och till efter sista hjulinställningsinlägget, och så fort jag blivit nöjd med toe in så har jag stört mig på rattens samtida snedvridning. + att hela veckan har den dragit antingen Höger eller Vänster beroende på justering, så idag tänkte jag att nu ska det fixas! Och när bilen äntligen gick rakt igen, med sned ratt återigen så tändes också ESP lampan. Stöööön! Felkoden sade vinkelgivare i rattstången, så antingen prova justera ratten med airbag och tillhörande krångel, eller ta av hjulen och se om någon bytt en styrled eller så. När hjulen tagits av syntes inget spår av styrledsbyte, däremot ojämnt monterade styrleder sett till hur mycket gängor som syntes på själva styrstången eller vad man kallar den. Bort med båda styrlederna och återmontera båda med lika mycket synliga gängor på båda sidorna, justera en massa återigen och voalá rak gång, rättställd ratt och släckt ESP lampa Frågan är varför styrlederna varit ojämt monterade från fabrik, problemet bör ha funnits väldigt länge i vart fall. Jag hittade ett slukhål på skolans övningsområde idag som bara består av fin sand, som underminerats av veckans ihållande regnande. När jag gick runt det och tittade så försvann foten rakt ner i marken 3-4Dm i ett nytt ( samma ) slukhål. Provtryckte i marken med en träkäpp vi använder för utsättningar innan grävning, och den försvann över 1M rakt ner i sanden utan motstånd Bara 1M i sidled var sanden/marken hård.
 10. Är viscon slut kan jag förstå det, men om inte så ser jag det som en klar försämring att förlora det riktiga 4x4 läget. Ska du köra vintertid kommer du definitivt sakna viscon... Väldigt tveksamt om du sparar någon mätbar mängd bensin på 2wd läget, om det är en tanke med bytet. Är det för att få en mekanisk lågväxel som på 242an är ett bättre alternativ att byta till en 249 från -96 och uppåt. Annars är det rätt enkelt att skifta ingående axeln och bakstycket, och då passar i stort sett vilken 242 låda som helst.
 11. Varför byta? 242 lådan är klenare än 249 lådan, och till V8 fanns aldrig 242an som tillval. Du behöver ingående axeln från din gamla låda + bakre huset samt växelstaget från bilen 242 lådan togs från. I övrigt är det bara att demontera och pussla ihop på nytt.
 12. I dag har jag ....

  Appropå ingenting, tyckte jag hörde forumet nämnas i radion häromdagen, rockklassiker. Finns det en radiopratare lurkandes här tro? Idag har jag trätt en tross genom ett nålsöga typ, eller i vart fall en telefonstolpe om ca, 10m genom en fejkad dörröppning på bara ca, 6m bredd med en hjullastare. Mycket rattande blev det...
 13. I dag har jag ....

  Frozen shoulder alla gånger. Grattis, du har ca, 2År av värk att se fram emot som inget hjälper emot annat än vila för axeln. Kortisonspruta är bortkastat. Jag är inne på andra axeln nu sedan 2013... Av egen erfarenhet skulle jag först tala med en sjukgymnast, de tycks ha långt mer kunskap än läkare om kroppens leder och rörelsefunktioner. Var dock beredd på sura miner hos läkarkåren om du sedan säger vem som diagnosticerat problemet, sjukgymnaster står inte högt i kurs hos dem. + att läkarna fortfarande 2017 tycks gå efter 1860 års medicinbok gällande axelkrämpor, i den mån de faktiskt vet något om dom.
 14. I dag har jag ....

  Idag/i helgen har det bytts handbromsvajrar på en Escort och kamrem & CPS på en Santa Fé 2.4 Det sistnämnda tog nästan 4 timmar, jag börjar ligga av mig å jag gjorde det som snabbast på 1 timme förr. Fick en kortisonspruta i knäet i fredags, just där och då gjorde det inte ont, men sedan... Kunde knappt gå i trapporna i lördags. Gjorde mindre ont efteråt då de titthålsopererade knäet med 3 "robotarmar" än nu efter en ynkligt liten spruta.
 15. I dag har jag ....

  Pierre, hur är rörligheten i axeln och vid vilken rörelse kommer smärtan? Läkare kan inget om kroppen trots all utbildning, alla mina ledvärksproblem har klurats ut av sjukgymnasterna. Du har antagligen 1 av 2 problem, frozen shoulder eller impingement. FS har jag haft sedan -13 ungefär i vänster axel som börjar bli frisk nu, men då har Höger axel visat samma problemsymptom vilket är oerhört kul att veta då snittiden på läkningen är ca, 2År