Jenz

+Unlimited
 • Content count

  1,196
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

40 Outstanding

About Jenz

 • Rank
  Veteran
 • Birthday 08/24/1987

Profile Information

 • Kön Man
 • Ort Borås
 • Intressen Jeep, äventyr, klättring, röda korset FHG, design, Wakeboard

Recent Profile Visitors

10,144 profile views
 1. Islandsfilm

  Tack Klenis! Hur går det med din YJ, är den ute nåt i skogen?
 2. Islandsfilm

  Jag har bytt karriär ifrån ingenjör till sjuksköterska i Ambulansen, så under studietiden med begränsad ekonomi har Jeepen fått stå, därefter har det varit en hel del husrenovering Bra observation med ringarna, det är bröllop om 3 veckor! Nästa resa blir antagligen en tur genom Norge ihop med vandringar 2019!
 3. Islandsfilm

  För de som missat att vi lagt ut en film ifrån vår Islandsresa 2017 så har ni möjlighet att se den här!
 4. Hej! Gjorde ett par gjutformar i glasfiber för att kunna tillverka skärmbreddare som både ger större hjulhus och ser ut som bushwackers till ZJ. Formarna behöver spacklas och finjusteras inuti innan gjutning kan göras men jag har haft dem liggandes länge i mitt garage och känner inte att jag kommer fortsätta med det projektet. Kan ta en bild på dem om någon är intresserad, skärmbreddarna ser ut som nedan när de är färdiga: Säljer alla 6st formarna för 600kr
 5. Hej! Det kan absolut vara pinjonlagret, man brukar märka att ljudet tjuter lite snabbare än vad hjulen roterar, vanligt att lagren slits ut om packboxen är dålig. Det kan även bli så att kollapshylsan mellan pinjonglagren tappar förspänningen, då blir det ett mer malande ljud i låg fart speciellt när man motorbromsar, det dånar också på vägen.
 6. På NEV takräcke "Storm" så kan LED-ramp monteras smidigt /Jens N.E.V
 7. Det hade varit kul att se lite bilder på bilen när den är helt klar! :)
 8.   Jag hade monterat ned den, åkt till en lastbilsverkstad som har en induktionsvärmare, och värmt godset på styrsnäckan bara kring bultarna så bör de lossa fint.
 9.   Ja ett drivaxelbrott kan ju innebära ett större haveri med, det kan bilda en kil och spränga sönder carriern.   Drivaxlar x4 = 40kg   Det är nog mitt tips med, se till att bilen har fräscha grejer hellre än en extra uppsättning.
 10. Följande saker har råkat ut för och lagat:   Styrsnäckan bryts av ifrån ramen, bultarna går av och gjutgodset i snäckan spricker, all olja rinner ut. Kunde få tillbaka styrsnäckan ramen genom att använda 3st spännband samt räta en bult med handslägga. Fyllde på lite växellådsolja i servot och körde 10mil hem.   Tappade bakre bromsbelägg på stranden i ryssland. Trots att jag hade fräscha bromsar så lossade hela belägget och bara metallen var kvar, hade givetvis bara främre belägg med mig. Lösningen blev att smörja bromsskivan med fett imellanåt, då slutade det gnissla och blev inte varmt, fick fungera i ca 200mils körning.   Morrande främre höger hjullager påväg ut ifrån Murmansk mot finska gränsen. Hjullagret visade sig vara slut men tog isär det och bytter fett, återmonterade och körde, det morrade fortsatt och vibrerade så mycket att instrumentbrädan skälvde, men det tog oss 180mil hem.   En gren knäckte sönder bränsleledningen och samtidigt lyckas den träffa tankarmaturen ovanpå tanken och bryta av hela anslutningen. Tanken monterades ner, armaturen lagades med ett spolarmunstycke och superlim, bränsleledningen ersattes med en bit slang rakt på bränslefiltret.   En stötdämpare lossnade i Rumänien men kunde återmonteras med en annan bult som vi hade med.   Frambroms låste sig och värmeuteckling på bromsskivan. Stannat hos närmaste hus som hade ett garage, fick låna en domkraft. Av med hjul och loss med oket, handslipa på kolven med sandpapper, smörja glibultarna, återmontera och fungerade.       Några saker jag råkat ut för, och inte en enda gång hade jag precis rätt grej med mig. Däremot verktyg, fett, bandjärn, lim, lite skruv, tejp kan göra underverk... :)
 11. Efter några resor så har jag insett något som tyvärr går emot min egna hobby, att man ska hålla det enkelt och inte ha med sig för mycket saker... Av alla räddnings/reparationsprylar jag proppat min bil full med så har jag behövt använda väldigt få.   Och faktum är att i princip vart man än åker så är man inte ensam, nog kommer det en gammalt ryskt militärfordon med en hel familj inknödd. Så fundera över saker, behöver vi verkligen det här, hitta så många saker som möjligt som kan användas på flera sätt. Man har sällan med sig exakt det man behöver, äventyrsresor handlar till stor del om uppfinningsrikedom.   Ju tyngre bilen blir desto mer bränsle behövs, sämre komfort, tyngpunkten högre, marktrycket ökar och högre risk att den havererar (drivaxelbrott etc.)   /Jens
 12.   Hej! Vi kan jättegärna talas via telefon, men just nu så skriver jag min C-uppsats under två månader i Nepal, så jag är hemma först om 3 veckor, men det går även att skicka mail till nordic.expedition@gmail.com så försöker jag svara när jag kan, uppkopplingen i det här landet är helt klart varierande... :)
 13. Jag har varit i Ryssland och vadat med samma bil, kanske 1,4m som djupast. För min del har det räckt att dra upp ventilationen på axlar och tändspole. Alla elektronikkontakter har jag sprayat med elektronikolja och sedan lagt vaselin på tätningarna. Det har funkat bra, inte haft en enda misständning. Tanken med att köra i vatten är ju att ploga sig fram med en våg framför bilen så vattennivån i motorrummet och på dörrsidorna inte blir så hög.   Lycka till!
 14. Nordic Expedition vehicle

    Hej! Kul att du gillar grejerna! :) Dessvärre är det värre med bakre kofångare för min del, däremot vet jag att Diman här på
 15. Nordic Expedition vehicle

    Hej! Kul att du gillar grejerna! :) Dessvärre är det värre med bakre kofångare för min del, däremot vet jag att Diman här på forumet har gjort en snygg variant! Kolla med honom! :) /Jens