Tronix

Medlemmar
 • Content count

  54
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

6 Neutral

About Tronix

 • Rank
  Rookie

Profile Information

 • Kön Man
 • Ort Tolg

Recent Profile Visitors

2,364 profile views
 1. Vad betalar du i skatt för din nya Rubicon 2018? :unsure:

 2. Tyskarna har släppt prislista/katalog JL

  Om de tyska uppgifterna även gäller i Sverige så blir skatterna så här: Jeep Wrangler/Rubicon JL modellerna som säljs inom EU kommer att uppfylla kraven enligt Euro 6. Dieselmotorn på 2,2 liter släpper ut 202 g/km i koldioxidutsläpp i Wrangler och i Rubicon 209 g/km. Skatten - per år - för Wrangler blir 13 665:- de första tre åren och därefter 5 343:- per år. För Rubicon blir skatten 14 558:- och efter tre år 5 591:-. Bensinmotorn 2,0 släpper i utförandet Wrangler ut 207 g/km och i utförandet Rubicon 217 g/km. Då blir skatten - per år - för Wrangler de tre första åren 11 219:- och sedan 2 472:- per år. För Rubicon blir det 12 289:- de tre första åren och sedan 2 692:-.
 3. I senaste numret av Teknikens Värld nr 17, (2 augusti 2018) redovisar Robin Törnros sina upplevelser och intryck från i provkörningar av JL modellerna. Provkörningen sker i trakterna av Spielberg (Zeltweg - Knittelfeld) i Österrike. Han körde både den korta och långa Wrangler och en Rubicon Unlimited. Hans omdömen stämmer väl överens med de som erfarna ägare av "gamla" JK Wrangler och JK Rubicon även redovisar. En eloge till Teknikens Värld för ett seriöst reportage!
 4. Specifikationer och tyska priser för JL här

  56000 Euro för en Wrangler eller Rubicon med dieselmotor blir med dagens kurs 581 765 SEK. Med det just nu "politiskt korrekta" malus-påslaget under tre år, så blir det nog ingen direkt rusning till återförsäljarna?
 5. Ville bara höra om någon hört eller har information om JL Wrangler/Rubicon 2018 kommer att säljas i Sverige genom FCA under 2018? Eller har det kommande bonus/malus-systemet med den treåriga malus-straffskatten gjort det ekonomiskt omöjligt att sälja JL i Sverige? Det verkar i alla fall som FCA ligger lågt med Jeep JL just nu. Trots text och USA-bilder på hemsidan. Någon entusiast – med god ekonomi – kommer säkert att importera en JL ändå. Men, kan det vara så illa så att JK var sista Wrangler/Rubicon som togs in av FCA i Sverige.
 6. Hallå alla rostskyddare! Lämnade i veckan in "Skrutte" till Tectyl-center här i staden och betalade 12500:-. De hade bilen i fyra dagar. Det var samma ställe, och kille, som jag lämnade in min tidigare ägda Nissan Patrol till. Den gången gjorde de ett kanonjobb. Vad jag kan se, så har även min JKU nu fått en behandling, som är mycket professionellt utförd.
 7. Jag har nu under två år kört runt på skogsbilvägarna sommar och vinter med min JKU Rubicon -16. Har efter helgerna – då det behövts – tvättat den noggrant med högtryckstvätt. Men, trots mitt putsande så har ramen, axlar och hjulupphängning nu fått en mörkt ”rävröd” nyans. Ytrost kallas det. Överväger nu att lämna in den för en rostskyddsbehandling. Jag har kollat på nätet efter priser på denna behandling och blir bara mer och mer förvirrad. VI Bilägare anger från 4000 till 8000 för underredsbehandling med enbart slitskydd. Variationen i pris är beroende på bilens storlek. Det är svårt att jämföra ”Skrutte” med de vanliga bilarna, då de vanliga har självbärande kaross, dekorlister och många inklädnader i plast. Men, vad gäller, då det handlar om en rambyggd bil med öppet underrede och plaststänkskärmar? Om du gjort denna ekonomiska uppoffring, för att förlänga livet på din bil – underredsbehandling alltså – så undrar jag, vad fick du betala?
 8. Automatlåda het olja

  Jag antar att lådan är den fyrväxlade 42RLE som användes 2003-2011 i Wrangler? De är känsliga på att rätt olja används. De ska ha Chryslers ATF+4 9602, och absolut ingen annan och ”modernare” olja. På den här lådan användes en EMCC (Electronically Modulated Converter Clutch) som möjligen kan vara boven i dramat. Överhettningen av oljan sker troligen i turbinen/converter vid hög belastning, som när man kör långa sträckor på småvägar med tunga släp, som hästsläp, snöskotrar, motorcyklar, båtar etc.
 9. 2018 Wrangler, JL, nya generationen

  Det brukar dröja upp till ett år innan bilar tillverkade i USA kommer i en exportutförande för Europa. Den här gången har FCA parallellt med bilar i US-utförandet, även tagit fram ett utförande för Europa. Kan möjligen bero på att Fiat har sitt säte i Europa. Den här filmen visar Jeep Wrangler 2018 i Portugal. https://www.youtube.com/embed/PvV3512jYYQ
 10. 2018 Wrangler, JL, nya generationen

  Jeep JL 2018 i Europa? US-versionen av JL ser riktigt trevlig ut med lite CJ-5 design. Om bilen blir bättre med något längre hjulbas (1,4 & 2,4 tum) och 2,5 tums ökad spårvidd återstår att se. Lägre vikt och aluminiumkaross är OK. Gillar främre stötfångaren med krokarna och den sidoplacerade platsen för bakre registreringsskylten. Men, hur kommer bilarna att se ut i utförandet för EU-marknaden? Ja, det beror faktiskt på var FCA väljer att typbesikta modellerna. En god vän, som tillverkade motorcyklar berättade att de typbesiktade sina modeller i Sydeuropa, då det var omöjligt att klara ”kraven” i Sverige, utan stora modifieringar och ombyggnader. Detta trots att alla europeiska myndigheter som är auktoriserade för typprovning, har samma regler och föreskrifter? Vi får hoppas att FCA väljer en ”liberal” provningsanstalt och att JL får behålla sina original-stötfångare och belysning.
 11. 2018 Wrangler, JL, nya generationen

  JK blir JL? Har försökt bilda mig en uppfattning om det är så stora förändringar från JK till JL att det finns anledning att redan nu börja överväga ett framtida köp? Det finns lite kosmetiska ändringar och ny inredningsdesign med större display, bakkamera och start/stopp-knapp. Det jag kan hitta på JL är samma bensin V6 med en uppdaterad 6-vx manuell låda (D478). Automatlådan blir 8-vx (850RE). Uppdateringen på motorsidan blir en diesel 3,0 V-6, 260 hk som kommer 2019. Men, bortsett från 8-vx automat och en framtida diesel V-6, finns det några andra väsentliga skillnader, som jag missat? Blir det något nytt i drivlinan?
 12. Instruktionsböcker

  Prova den här länken: http://jeep-manual.ru/index.php?page=TJ
 13. Hallå i höstmörkret! Det finns ett uttryck som ibland används, som heter “kärt barn har många namn”. Nu undrar jag vad kallar ni era jeepar? I vår familj kallar vi vår JKU Rubicon Diesel -15 för Skrutte. //Tronix
 14. När jag något slarvigt skrev "utväxlingar" så avsåg jag bakaxelutväxlingen! Inte vad som finns i växellådorna. Sorry!
 15. Här finns alla tekniska data på 2007-2011, och även utväxlingarna: https://www.quadratec.com/jeep_knowledgebase/article-156.htm Här finns alla data från 2012 och framåt, på alla modeller och även utväxlingarna: http://www.urbansalesandservice.com/cms.cfm?fuseaction=research.viewModel&makeText=2012_Jeep_Wrangler_Unlimited&modelid=21761&makeId=21&year=2012&pageId=3311&internalAction=techSpecs Om det sen är så, att de bilar som säljs i Europa/Sverige har en annan specifikation än USA, för exempelvis utväxlingar, känner jag inte till.